Kahviloiden merkitys on suuri ja kahviloilla on iso merkitys ihmisten elämässä. Kahvilassa on tarjolla paitsi maistuvia lämpimäisiä että höyryävää kahvia, myös monien ihmisten kaipaamaa sosiaalisuutta. Kahvilaan voi saapua yksin vaikka tekemään tietokoneella töitä tai se voi olla vanhan ystävän tapaamispaikka monien vuosien jälkeen. Kahvilassa voi vaikkapa viikottain tavata tuttuja, pistäytyä päivittäin lounaalle ravintolaan tai viettää kuuluisaa ”tyttöjen iltaa” ystävien kesken.
Kahvilat, ravintolat, pubit ja baarit ovat aina kuuluneet suomalaiseen yhteiskuntaan. Kahviloiden ydintehtävänä on tarjota kahvia, leivonnaisia, teetä, jäätelöä, voileipiä, makeisia ja virvoitusjuomia, mutta ne voivat toimia myös erilaisina kokouspaikkoina tai kokoontumistiloina. Ravintoloissa voi herkullisen ruoan ja laadukkaiden juomien lisäksi kuulla loistavaa elävää musiikkia tai viettää vaikka viikottaisia pubi-iltoja erilaisine ohjelmineen.
Kahviloita on aina ollut ja tulee olemaan
Tiedätkö, että Suomeen perustettiin ensimmäinen kahvila jo kauan, kauan sitten, eli vuonna 1778. Kahvila toimi Suomen Turussa, joka oli Suomen pääkaupunki vuodesta 1809 vuoteen 1812. Kahvilan nimi oli kansainvälinen tai ainakin Pohjoismainen, eli Kaffehus.
Pääkaupunkiseudulta löytyy nykyäänkin erilaisia arvokkaita jugendtyyppisiä kahviloita, majakkakahviloita, kissakahviloita, ja esimerkiksi entisajan sairaalaan Lapinlahteen rakennettu kahvila. Helsingin kahviloiden aukioloajat kannattaa tarkistaa verkosta, jonka jälkeen voi suunnistaa paikan päälle tuoksuvien kahvien, maistuvien raakakakkujen ja ruokaisien salaattien maailmaan.
Kahvila on kaikkien yhteinen paikka
Kahvila on kuin oma olohuone, johon mennään viihtymään. Jokaisella kahvilalla on oma yrittäjänsä ja liike-ideansa, mutta kahvilassa voi istua sulassa sovussa maailmaa parannellen teki sitten mitä tahansa. Kahviloissa voi istua iltaa ystävän kanssa, tehdä etätöitä, seurata ikkunasta tai terassilta ohikulkevaa ihmisvirtaa ja varsinkin turisteja, joita varsinkin kesäisin näkee kaikkialla.
Kahvila on usein myös se kaupungin sydän, johon vain mennään juomaan kahvit ja viettämään aikaan vaikka ystävän kera. Vaihdetaan kuulumiset, juodaan kahvit, lähdetään kotiin, luvataan nähdä taas ja missä muualla kuin kahvilassa.
Kahvila voi olla myös erikoistunut johonkin, kuten vaikka biljardiin tai se voi toimia vaikkapa yhdistettynä kukkakauppana ja kahvilana. Kahvilassa voidaan pitää myös vaikkapa livemusiikkiesityksiä ja monien mielestä parasta on itsepalvelu. Tuotteet valitaan itse, maksetaan kassalla ja suunnataan valittuun pöytään. Nykyäänkin perinteisissä ravintoloissa istutaan kuitenkin pöytään, tarjoilija tuo ruokalistan ja lasku maksetaan lounaan tai illallisen, eli tilatun aterian jälkeen.
Kahvilat avaavat ovensa aamuisin aikaisintaan aamuseitsemältä ja viimeistään aamukymmeneltä. Kahvilat menevät kiinni iltaisin noin kello 18.00 – 21.00. Helsingissä ja myös Vantaalla ravintoloita ja kahviloita löytyy moneen makuun.
Helsingistä löytyy eurooppalaisia, kiinalaisia, intialaisia, japanilaisia, espanjalaisia, nepalilaisia ja monia, monia muita kansainvälisiä ravintoloita. Helsingissä ja Vantaalla on tarjolla myös vegaanista ja lakto-ovo-vegetaarista ruokaa, kalaruokaa, luomuruokaa, lähiruokaa, pizzaa, pastaherkkuja, jälkiruokaa ja laadukkaita viinejä, joten ei muuta kuin valitsemaan se oma suosikkiruokasi – ja juomasi.